Wie we zijn

Buur&Puur is een maatschappelijk tuinboerbedrijf in Winterswijk gelegen in de Achterhoek met verkoop van groenten en aardappelen. Daarnaast streeft zij ernaar bewustzijn te creëren waar je eten vandaan komt en hoe je eten tot stand komt.

Lokaal, puur en logisch; een vorm van landbouw die samenwerkt met de natuur.

Wij werken in en aan een kleinschalig cultuurlandschap samen met de natuur en gebruiken uiteraard geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook de zaden die we kopen zijn van biologische oorsprong. Op onze tuinderij werken we aan een gezonde bodem met zeer veel biodiversiteit in de gewassen die we telen. Door vruchtwisseling wordt de bodem niet eenzijdig gebruikt, krijgen ziekten en plagen minder kans, en voed je de bodem op een afwisselende manier. 

In biologische geteelde groenten zitten zoveel meer voedingsstoffen dan de niet-biologische. De planten zijn immers vitaler omdat ze zelf, op eigen houtje, plagen en ziektes moeten weren. Ook staan ze langer op het land voordat ze geoogst kunnen worden, het groeiproces wordt immers niet gestimuleerd door kunstmeststoffen. Hoe rijk is dit om te mogen eten! Naar onze mening is dit zo bedoeld! Dat gun je toch aan iedereen die bij jou aan tafel zit? En iedereen is vrij om hier de prijs voor over te hebben, of niet, of er iets anders voor te laten staan of niet…. Het eten met de seizoenen mee is ook heel gezond: de beschikbare groente per seizoen sluit perfect aan bij de behoefte van je lichaam. 

We willen geen groente verspillen; we maken ze in met behulp van een scala aan bewaartechnieken waar Anneke ook workshops in aanbiedt. De workshops bieden we veelal aan in het seizoen waar we minder werk hebben in de tuin maar wel de juiste aandacht en tijd kunnen geven aan educatie.

Bert

De landbouw in al zijn verscheidenheid is een wereld waarbij ik mij sterk betrokken voel. Samen met Anneke wil ik daar graag iets van in praktijk brengen via Buur&Puur naast mijn werk als zzp-er in de agrarische sector. 

Ik wil graag boeren op de manier die mij het beste past, biologisch als missie omdat ik daar al jaren in geloof en warm voor loop. Een vorm van land- en tuinbouw die naar mijn idee de beste papieren heeft om de huidige problemen het hoofd te bieden; stikstof, doorgeschoten schaalvergroting, anonimisering en verdwijnen van boerenautonomie, etc.

Anneke

Boer en burger bij elkaar brengen
Ik ben in 2024 afgestudeerd aan de Warmonderhof, de biologische landbouwschool en heb de ambitie om boer en burger dichter bij elkaar te brengen. Ik werk aan een stabiel eerlijk inkomen voor de boer maar ook aan een verantwoord en gezond product voor de burger. Ik noem het logisch ondernemen. 

“Eten, een jaar rond van eigen grond”

Maatschappelijke tuinboer
Ik heb jaren op sociaal maatschappelijk gebied mogen werken en wil nog steeds graag maatschappelijk ´zorgen´ door vers, lokaal, seizoensgebonden, gezond en gevarieerd voedsel te produceren en educatie aan te bieden. Waardevolle informatie die in de vergetelheid is geraakt maar die zo logisch en gezond is voor iedereen!